Yaşam Desteği Vakfı

Vakfın Kuruluşu

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Yoğun Bakımda yatan hasta ve hasta yakınlarının sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulmuş olan mütevazı yardım sandığımız vakfımızın kuruluş tohumu olmuştur. 2015 yılında kurulmuş olan Yaşam Desteği Uygulama Araştırma Merkezinin yürüttüğü araştırma projelerinin kaynak ihtiyacıyla birlikte hem bilimsel gelişmeyi hem de insani yardımı aynı çatı altında toplama iradesi ortaya çıkmıştır. Vakfımız Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Vakıf Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından 12 Şubat 2024 tarihinde tescil edilmiştir. 22 Şubat 2024 tarihinde yayımlanan 32468 sayılı Resmi Gazete'nin 58. sayfasında yer alarak tüzel kişilik kazanmıştır.

Vakfın Gayesi

Yaşam Desteği Vakfı, temel yaşam desteği, ileri yaşam desteği, ekstrakorporeal yaşam desteği, sosyal yaşam desteği, kültürel yaşam desteği, manevi yaşam desteği ve ekolojik yaşam desteği alanlarında faaliyet göstermeyi amaçlamaktadır.

Temel Yaşam Desteği

Kalp ve/veya solunumu duran bireye dakikalar içinde uygulanan canlandırma yöntemlerini içerir. Her bireyin bu uygulamaları bilmesi, hayat kurtarmada kritik öneme sahiptir.

İleri Yaşam Desteği

Organ ve sistem fonksiyonlarının ileri teknoloji ürünleriyle desteklenmesini içeren uzmanlık gerektiren uygulamalardır.

Ekstrakorporeal Yaşam Desteği

Organ yetmezliklerinin tedavisinde kanın vücut dışına çıkarılarak işlenmesine dayanan uygulamaları kapsar.

Sosyal, Kültürel ve Manevi Yaşam Desteği

Sosyal yaşam desteği, bireyin sıkıntılı anlarında toplumun yardım elini ifade ederken, kültürel yaşam desteği, toplumun kültürünü korumayı hedefler. Manevi yaşam desteği ise bireylerin inanç ve sanat gibi unsurlarla zindeliklerini korumayı içerir.

Ekolojik Yaşam Desteği

İnsan ve tüm canlıların sürdürülebilir iyilik hali için yapılan çalışmaları kapsar.

Vakfın Faaliyet Alanları

  • Yaşam Desteği ile ilgili her alanda bilimsel araştırmaları ve araştırmacıları desteklemek, eğitim faaliyetlerinde bulunmak, öğrencilere eğitim olanağı sağlamak
  • Faaliyet alanlarındaki uzmanlar arasında işbirliğini ve dayanışmayı sağlamak, ulusal-uluslararası kurum-kuruluş ve platformlarda işbirliği ve temsil faaliyetlerinde bulunmak, bilimsel çalışma ve gelişmelerle ilgili olarak konunun uzmanları arasında iletişimi sağlamak
  • Yaşam desteği için gerekli son teknolojileri hastalar ve profesyoneller için ulaşılabilir hale getirmek
  • Yaşam desteği uygulamalarının kalite standartlarının belirlenmesi ve akreditasyonu için çalışmak
  • Topluma yönelik olarak yaşam desteği eğitimleri ile farkındalık artırıcı faaliyetlerde bulunmak ve danışmanlık hizmetleri vermek
  • Sosyal, kültürel ve manevi alanlarda yaşamı desteklemek
  • Ekolojik planda sağlıklı ve sürdürülebilir ortamlar oluşturmak

Faaliyet Araçları

Ulusal-uluslararası uygulama, eğitim, araştırma, işbirliği, iletişim, koordinasyon, teknik bilgi, kaynak ve hizmet paylaşımı, akreditasyon, kalite geliştirme, yaygınlaştırma, koruma, destek, yardım, iyileştirme ve temsil faaliyetleri yürütür. Amacı doğrultusunda araştırma uygulama merkezlerini ve görsel-yazılı-sanal medyayı kullanır. Kurs, çalıştay, kongre, konferans, sempozyum, seminer, sergi ve eğitim programları düzenler. Yaşam desteği uygulamalarına yönelik donanım, cihaz, teknik, yöntem, patent ve teknoloji geliştirilmesi ve üretilmesine yönelik faaliyetleri destekler. Ulusal ve uluslararası araştırma, inceleme, tedavi ve yardım faaliyetleri yürüten özel-resmi kurum-kuruluşlarla ve ilgili derneklerle iş birliği yapmak suretiyle bilimsel, teknik bilgi ve hizmet paylaşımı yapar, danışmanlık ve bilirkişilik hizmeti verir, politika oluşturulmasına katkıda bulunur. Yaşam desteği yöntemlerinden faydalanan hasta, hasta yakını, sağlık çalışanları ve ilgili toplum kesimlerini bir araya getiren sosyal platformlar oluşturularak toplumsal farkındalığın artırılmasına çalışır. En olumlu yaşam koşullarının sağlanması ve idamesi için sosyal, kültürel ve manevi faaliyetleri destekler ve organize eder. Her derecede eğitim kurumları, sağlık kurumları, misafirhaneler, pansiyonlar, kamplar, kütüphaneler, arşivler, müzeler, araştırma ve inceleme enstitüleri kurar, açar, işletir ve destekler. İbadethane inşa eder ve ihtiyaçlarına maddi destek sağlar. İnsan yaşamının yanı sıra her canlının yaşamına dokunan ekolojik iyiliğin sürdürülebilirliğine yönelik destek sağlar. Vakfın gayesi istikametinde başarılı çalışmalar yapan şahıs, vakıf, dernek ve müesseselere mükâfat verir. Bunlar arasında işbirliği ve karşılıklı yardımlaşmayı sağlar.

Vakfın Gayesini Gerçekleştirmek İçin Yapabileceği İş ve İşlemler

Vakıf gayesine ulaşmak için taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, vakıflara ilişkin yasa hükümleri uyarınca sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, vakıf malvarlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz mal veya gelirlerini bir ya da birçok kez yatırımda kullanmaya, vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla mal ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa, menkul değerleri almaya ve vakfın amacı doğrultusunda bunları değerlendirip satmaya, vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurtiçi ve yurt dışındaki vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmaya, kamu kurum ve kuruluşları dışındakilerden yardım almaya, bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapmaya, taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst, rehin, ipotek gibi mülkiyetten gayri ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan ya da olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dâhil her türlü güvenceleri almaya, geçerli banka kefaletlerini kabule, vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye, vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve vakfa gelir sağlamak amacı ile olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler, şirketler kurmaya, kurulu olanlara iştirake, bunları doğrudan işletmeye ya da denetimi altında bir işletmeciye işlettirmeye, vakfın amaç ve hizmet konularından birinin yada tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya Türk Medeni Kanununun 48. Maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir.

Değerlerimiz

  • Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik
  • Toplumsal Sorumluluk
  • Sürdürülebilirlik
  • İnovasyon ve Sürekli Gelişim
  • İnsan Odaklı Yaklaşım